
Περιοδοντίτιδα και Ουλίτιδα
Δύο από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των ούλων, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Δημοσιεύτηκε: 31 Οκτωβρίου 2024
Marita Lavda
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας, που γιορτάζεται στις 12 Μαΐου, μας θυμίζει την σημασία της στοματικής υγιεινής αλλά και των ιδιαίτερων καταστάσεων που συχνά μπορεί να αντιμετωπίσουμε στη διάρκεια της ζωής μας, που σχετίζονται με τη στοματική κοιλότητα.
Και στο πεδίο της στοματικής υγείας, η πρόληψη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει αφού εντοπίσουμε το πρόβλημα με τη βοήθεια του οδοντιάτρου μας, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προϊόντα που θα εξομαλύνουν και θα προστατεύσουν στη συνέχεια μία προβληματική κατάσταση, που σχετίζεται με ζητήματα οδοντικής πλάκας αλλά και περιοδοντίτιδας.
Η στοματική υγιεινή δεν είναι μία απλή υπόθεση, έχει τεράστια σημασία, να διατηρούμε σε πολύ κατάσταση τα ούλα μας, γιατί γερά ούλα σημαίνει και γερά δόντια και γενικότερα καθαρή αναπνοή και λιγότερα προβλήματα.
Περιοδοντολογία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που εξειδικεύεται στις νόσους του περιοδοντίου, δηλαδή την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι η επιφανειακή φλεγμονή των ούλων, προκαλείται από μικροβιακά ερεθίσματα και αποτελεί αρχική μορφή της νόσου της περιοδοντίτιδας.
Η Περιοδοντίτιδα αποτελεί μετεξέλιξη της ουλίτιδας, που δεν διαγνώστηκε ή δεν θεραπεύθηκε εγκαίρως και είναι μια φλεγμονώδης νόσος του στόματος που αφορά τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι στη γνάθο (περιοδοντικούς ιστούς).
Σε κάθε περίπτωση καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Απαραίτητη είναι η εφαρμογή ατομικού προγράμματος στοματικής υγιεινής καταρτισμένου από τον οδοντίατρο. Το πρώτο και πιο σημαντικό στάδιο είναι η εκμάθηση του σωστού τρόπου καθαρισμού των δοντιών. Ο χώρος μεταξύ δοντιού και ούλων αποτελεί μια ιδανική φωλιά για τα μικρόβια. Όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά και συστηματικά τα δόντια μας και δεν χρησιμοποιούμε κάποιο είδος μεσοδόντιου καθαρισμού (μεσοδόντια βουρτσάκια – νήμα), η οδοντική πλάκα δεν απομακρύνεται επαρκώς.
Μία οδοντόπαστα με χλωρεξιδίνη 0.20%, η οποία έχει σχεδιαστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουλοδοντικής πλάκας και για την ενδυνάμωση και προστασία των δοντιών και των ούλων, μπορεί εκτός από την προστασία, να αποτρέψει με τους ειδικούς παράγοντες που περιέχει και την προσκόλληση των χρωστικών, λόγω της χλωρεξιδίνης, στις οδοντικές επιφάνειες.
Μία οδοντόπαστα επίσης με χλωρεξιδίνη, συνεισφέρει στη διατήρηση των αποτελεσμάτων της περιοδοντικής θεραπείας, καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα, προστατεύει και ενυδατώνει τα ούλα, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει την αδαμαντίνη και προστατεύει από την τερηδόνα, με το απαραίτητο φθόριο.
Η οδοντόπαστα αυτή, είναι κατάλληλη και για ομοιοπαθητική, καθώς πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας ακολουθούν θεραπεία ομοιοπαθητικής.
Εννοείται ότι μετά το πλύσιμο με την οδοντόπαστα, πρέπει να χρησιμοποιούμε και το αντίστοιχο φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Αυτό πρέπει να έχει ισχυρή καθαριστική δράση για την καθημερινή υγιεινή περιποίηση της στοματικής κοιλότητας, τον αποτελεσματικό έλεγχο της ουλοοδοντικής μικροβιακής πλάκας, την ενδυνάμωση της αδαμαντίνης των δοντιών και την ενεργοποίηση του αμυντικού συστήματος των ούλων, χάρη στη ποικιλία βοτάνων που υπάρχουν στη σύνθεσή του.
Το στοματικό αυτό διάλυμα, είναι ιδανικό επίσης, για την καθημερινή ολοκληρωμένη φροντίδα και προστασία των δοντιών και των ούλων ως συντήρηση της αγωγής σε περιοδοντικούς ασθενείς.
Για πιο ενισχυμένα αποτελέσματα οι περιοδοντικοί ασθενείς, μπορούν να χρησιμοποιούν έναν φθοριούχο στοματικό αφρό με ισχυρή καθαριστική δράση για την καθημερινή υγιεινή περιποίηση και προστασία της στοματικής κοιλότητας. Ταυτόχρονα, όταν υπάρχουν κακώσεις και πληγές στα ούλα και στο στοματικό βλεννογόνο, καλό είναι οι περιοδοντικοί ασθενείς, να χρησιμοποιούν μία ειδικά σχεδιασμένη γέλη με μακράς διάρκειας παραμονή και δράση, χωρίς οινόπνευμα, που θα μπορέσει να προστατεύει από τη μικροβιακή πλάκα και θα ανακουφίσει από ερεθισμούς.
Και φυσικά, όταν ένας άνθρωπος έχει οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζεται μία οδοντόπαστα, που όχι μόνο θα βοηθά στην καθαριότητα της περιοχής, αλλά δεν θα συμβάλει στην οξείδωση των εμφυτευμάτων λόγω χαμηλής συγκέντρωσης φθορίου.
Επίσης, στις περιπτώσεις με οδοντικά εμφυτεύματα είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείται ένα ειδικά σχεδιασμένο καθημερινό διάλυμα, που θα προάγει την επούλωση των ιστών, μετά από διαδικασίες τοποθέτησης εμφυτευμάτων, αλλά και στη μετέπειτα συντήρησή τους, συμβάλλοντας στην καθαριότητα της περιοχής γύρω από αυτά. Τέλος, μία γέλη με πολλαπλή και μακράς διάρκειας δράση είναι ιδανική λύση όταν υπάρχουν συχνές άφθες, αλλά και εντοπισμένη ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Η γέλη αυτή, χάρη στη παραγωγή πυκνού οξυγονούχου μικροαφορύ, με ενεργό οξυγόνο (υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10%) καθαρίζει και επουλώνει έλκη, ερεθισμούς και πληγές του στοματικού βλεννογόνου και των ούλων.
Συμπέρασμα: Οι περιοδοντικές νόσοι είναι οι πιο κοινές ασθένειες από τις οποίες ταλαιπωρούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι το 80% των Ευρωπαίων πολιτών που είναι άνω των 35 χρονών υποφέρουν από κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου. Ο τακτικός έλεγχος, ο καθαρισμός των δοντιών και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών περιοδοντικών προβλημάτων.